De gevolgen van een slecht geventileerde woning...

De familie Jansen uit het Twentse Rijsen woonde jarenlang in een slecht geïsoleerd, vochtig huis. Mevrouw Jansen had al langere tijd last van gezondheidsklachten, niet wetende dat het huis hier iets mee te maken kan hebben. Nadat de familie ontdekte dat dit veroorzaakt/verergerd kan worden door je eigen woning, wilden zij voor eens en voor altijd van de slechte woning af zijn. Daarom hebben zij hun bestaande woning afgebroken en een royale nieuwe woning met voldoende frisse, gezonde lucht hiervoor teruggebouwd.

 

Familie Jansen

Ondanks de karakteristieke uitstraling van de woning, die in de omgeving van Rijssen erg bekend was, waren de bewoners van het pand allang niet meer ‘happy’ in de woning, waar ze inmiddels alweer 32 jaar woonden. De slechte staat van de woning had veel invloed op de luchtkwaliteit in huis en veroorzaakte uiteindelijk vele (gezondheids-)klachten. Mevrouw Jansen zegt hierover: “De lucht was vochtig en muf. Er vond nauwelijks ventilatie plaats en als je de ramen open deed, zat je op de tocht. Als we na een vakantie terugkwamen, merkten we pas echt hoe slecht de situatie was. Dan hing hier zo’n muffe, nare lucht en stonden er zelfs schimmels op de gordijnen. Ik voelde me dan direct beroerd.”

STRADA fam Jansen

Toen de gemeente twee jaar geleden groen licht gaf om een geheel nieuwe woning te bouwen op het grondgebied van de familie, was de opluchting groot. De nieuwe woning geeft de familie het wooncomfort en binnenklimaat dat ze al zo lang miste. Het nieuwe huis is uitgerust met Strada radiatoren en het decentrale ventilatiesysteem Oxygen2. Het creëren van schone lucht was immers de belangrijkste reden voor de renovatie. Doordat de nieuwe woning goed geïsoleerd is, is ventilatie des te belangrijker. Om droge of vochtige lucht te voorkomen, is daarom heel bewust gekozen voor de Oxygen2 ventilatie-unit. Doordat de aangevoerde lucht rechtstreeks van buiten komt en er geen centraal aanvoerkanaal vertakt naar de kamers, is er geen sprake van bacterievorming of vuil in de kanalen. Bovendien zijn er, in tegenstelling tot traditionele roosters, geen tochtverschijnselen. Het geluidsniveau blijft tenslotte beperkt tot het minimum - zeker onder de 30dB. Want een goed ventilatiesysteem moet alleen dienen en niet tot last zijn.