De Toekomst van ons Vak: Inbouwoplossingen

 Onzichtbare binnenklimaatoplossingen zijn populair. Mensen willen in het interieur geen radiatoren meer 'zien'. Hoe gaat deze trend zich verder ontwikkelen en wat zijn de mogelijkheden hierin? In deze editie van "De Toekomst van ons Vak" kijken we naar inbouwoplossingen.

 

Clima Canal

Door de minimalistische en cleane inrichting van gebouwen en woningen tegenwoordig, wordt de vraag naar inbouwoplossingen voor verwarming steeds groter. In de vloer, de muur en het plafond. Maar er is meer. We zien dat een fris en comfortabel binnenklimaat een steeds grotere rol speelt. Alleen verwarmen is niet meer voldoende.

Circa vijftig jaar geleden startte Jaga met het ontwikkelen van convectorputten. Er moest een oplossing komen voor slecht geïsoleerde ramen die voor veel kou zorgden. Met een put die de volledige lengte van het raam dekte, werd een warmtescherm gecreëerd. Een dynamisch, flexibel en comfortabel systeem dat direct op het weer inspeelt doordat koude lucht naar beneden valt (koudeval), de thermostaat hierop reageert en de radiator aanslaat.

Door de jaren heen is de put geëvolueerd. Het ultieme bewijs is de Micro Canal, die maar 6 centimeter diep is. Met de Clima Canal (10 centimeter diep) kan verwarmd (zelfs krachtiger) en gekoeld worden in combinatie met een warmtepomp of koelmachine. De luchtcirculatie is sterk verbeterd. De roosters zijn ook aangepast aan de hedendaagse interieurwensen en speelgoed- en kindervingertjes-proof gemaakt. Jaga heeft vloeroplossingen die nu en in de toekomst de vraag van de markt kunnen beantwoorden.

Productfotos Jaga 1 030

Qua inbouwoplossingen zien we dat architecten meer vrijheid willen. Dat kan door wandinbouw. In feite is hier alles mogelijk, zolang eronder en boven maar voldoende ruimte is voor de aan- en afvoer van lucht. Met de zeer krachtige Low-H2O warmtewisselaar van Jaga is slechts een nis van 12 centimeter diep vereist. Koeling verborgen in de muur kan met de Briza en Brise. Deze oplossingen kunnen ook verplaatst worden naar plafonds. Dit zien we veel in hotels en kantoren terug, maar ook particulieren vragen hier al naar.

In de toekomst blijft het belangrijk dat er goede binnenklimaatoplossingen zijn die voor het beste comfort op het juiste moment zorgen. Jaga streeft daarom continu naar het kleiner en krachtiger maken van haar producten. Zodat ze nog makkelijker verborgen kunnen worden en meer vrijheid realiseren voor het interieurontwerp. Maar ook zodat er minder materiaal nodig is. Én dat is weer beter voor de natuur!