Renovatieproject: Oude Bibliotheek Delft

De Oude Bibliotheek in Delft is gebouwd tussen 1912 en 1915. Het is een ontwerp in Neorenaissance-stijl van architect J.A.W. Vrijman. Na 17 jaar leegstand en een grootscheepse verbouwing kreeg het rijksmonument een nieuwe bestemming, een opleidingscentrum voor de offshore energie-industrie, waardoor het monumentale gebouw als cultureel erfgoed kan worden behouden in de Delftse binnenstad.

Van start
De start en sloop van de bouw gingen tegelijk op met het maken van het ontwerp. Hierdoor kwam veel druk op de ontwerpfase en was het noodzakelijk om een zeer krachtig ontwerpteam samen te stellen. De samenwerking tussen KREUK architectuur, BK. Architecten en Stephanie Gieles interieurontwerp is een mooi voorbeeld van het bundelen van krachten om binnen korte tijd complexe en grote projecten te behalen. Met de expertise vanuit verschillende hoeken is het resultaat naar een hoger niveau getild. Het bouwteam en ontwerpteam werkten gedurende het hele project nauw samen.

Inbouwoplossingen met Jaga
Marjolein Kreuk: “ We hebben getracht om het pand zoveel mogelijk de oude sfeer terug te geven. Oude elementen zijn gecombineerd met de meest geavanceerde techniek en installaties. Maar dat wilden we dus niet zien aan de buitenkant. Ik was al bekend met de unieke eigenschappen van de Jaga radiatoren en wilde deze vlakke en energiezuinige radiatoren graag ingebouwd hebben. Samen met een installatie-adviseur kozen we de best passende radiatoren. Dit werd de Strada, deze is o.a. zichtbaar in de centrale hal.  Interieurbouwer Merbo uit Hardinxveld-Giessendam heeft uiteindelijke de prachtige radiator-omkastingen gebouwd waarin de wandoplossingen, bestaande uit een warmtewisselar met wandconsoles, bevestigingsset en een scheidingswand zijn weggewerkt. Zowel in de lesruimten, kantoren, het atrium als in de galerij vind je subtiele bankjes onder de raampartijen, waarin de radiatoren zijn ingebouwd. Het eindresultaat is prachtig geworden”, aldus Marjolein Kreuk.

Kreuk geeft aan dat er alleen maar positieve reacties zijn geweest over de verbouwing. De originele kenmerken van het gebouw zijn mooi intact gelaten, maar heeft een moderne uitstraling gekregen. Het duurzame verhaal achter dit pand is mede tot stand gekomen door de inbouwoplossingen van Jaga. Het gebouw is functioneel en wordt dagelijks met plezier gebruikt!

 

 

Originele elementen in modern jasje
Uitgangspunten voor het ontwerp waren de geschiedenis van het gebouw als bibliotheek (boekenkasten), de nog aanwezige architectuur en originele details (terrazzovloeren, stuc ornamenten in plafond en wandschilderingen), de akoestiekproblematiek van het gebouw, de nieuwe functie in de offshore-industrie en niet in de laatste plaats de benodigde nieuwe installaties.

Hoofdarchitect Marjolein Kreuk van KREUK architectuur geeft aan dat de akoestiek en de inbouwoplossingen de grootste uitdagingen waren. Het was van belang dat er zoveel mogelijk originele elementen werden behouden en nieuwe installaties moesten dus voor zover dit mogelijk was uit het zicht worden gehouden. Er werd bijvoorbeeld een speciaal luchtsysteem bedacht waardoor er minder luchtkanalen in het gebouw aangebracht hoefden te worden. Maar ook de radiatoren wilde het ontwerpteam zoveel mogelijk buiten het zicht houden.