Schoenenkwartier Waalwijk

In het centrum van de Noord-Brabantse stad Waalwijk is het vernieuwde Schoenenkwartier geopend: een nieuw schoenenmuseum en innovatief kenniscentrum. Onze Mini Canal en Mini vrijstaande radiatoren zijn er toegepast.

Waalwijk staat al eeuwenlang in het middelpunt van leder- en schoenindustrie. Het museum is gevestigd in het voormalige Krophollercomplex, een rijksmonumentaal pand uit de jaren ’30 van architect Alexander Kropholler. Het bevindt zich in het hart van het historisch stadscentrum van Waalwijk aan het Raadhuisplein waar voorheen het raadhuis en het gemeentehuis gehuisvest waren. In opdracht van gemeente Waalwijk werd het voormalige gemeentehuis gerenoveerd, getransformeerd en uitgebreid. Het gebouw heeft een oppervlakte van 3.200 m2 en biedt ruimte aan een kunstcollectie van 1.200 schoenen, meerdere ruimtes voor tentoonstellingen, een kenniscentrum met onderzoekbibliotheek, een workshopruimte, een auditorium, museumcafé en laboratoria. Een goed binnenklimaat is dus niet alleen belangrijk voor de medewerkers en bezoekers, maar ook voor de items die in het museum worden tentoongesteld.

Extra informatie
Architect
CIVIC Architects
Installateur
Van Dijnsen installatietechniek
Opdrachtgever
Gemeente Waalwijk
Oplevering
2022
Type
Overig / Monument
Land
Nederland
Product

Feiten & Cijfers

  • Meerdere Mini Canals zijn aan elkaar gekoppeld, waardoor er één systeem is gecreëerd
  • Mini Canal is een vloerinbouwoplossing met een hoogte van slechts 9 centimeter
  • De unieke Low-H2O warmtewisselaar zorgt voor lager energieverbruik en een maximale warmteafgifte

Duurzaamheid als uitgangspunt

Door de renovatie en uitbreiding heeft het voormalige Krophollercomplex een flinke verduurzamingsslag ondergaan. Naast het gebruik van duurzame grondstoffen en duurzame materialen, was het duurzaam verwarmen van het pand een belangrijk uitgangpunt. Zo is er onder andere gekozen om zonnepanelen te plaatsen en wordt er voor het verwarmen van het Schoenenkwartier gebruik gemaakt van bodemenergie. Hiervoor heeft Van Dijnsen Installatietechniek een systeem voor warmte- en koude opslag in de bodem, ook wel een WKO-systeem genoemd, geïnstalleerd en gekoppeld aan meerdere warmtepompen.

Onzichtbaar comfort

De entree van het Schoenenkwartier was een belangrijk aandachtspunt. Deze bestaat uit een grote glazen pui tot aan de grond. Dit zorgt voor ontzettend veel licht, maar vraagt wel om een passend klimaatsysteem. Grote glaspartijen zorgen namelijk voor tocht en kou en daarmee voor warmteverlies, zeker in de koudere maanden. André Nuijten, verkoopadviseur van Jaga: “Bij een entree is de eerste indruk belangrijk en wil je geen discomfort ervaren. Door de grote glazen gevel tot aan de grond, was traditionele vloerverwarming voor het Schoenenkwartier geen verstandige keuze. Vloerverwarming heeft hier namelijk te weinig capaciteit om de koudeval door de grote glasoppervlakken tegen te gaan. Vandaar dat wij voor dit project Mini Canals adviseerden: een vloerinbouwoplossing met slechts een hoogte van 9 centimeter. Ondanks de minimale afmetingen is de Mini Canal een krachtige hoofdverwarming die gebruikmaakt van lage temperatuurverwarming en hierdoor uitermate geschikt is in combinatie met een warmtepomp. Onder het rooster van de Mini Canal zit onze unieke Low-H2O warmtewisselaar die zorgt voor supersnelle en hoge warmteafgifte. Hierdoor beperkt de Mini Canal de koudeval en wordt lucht opgewarmd de ruimte ingebracht. Op die manier is het Schoenenkwartier gegarandeerd van een comfortabele entree, het hele jaar door.”

Volledig geïntegreerd

Naast het beperken van koude had de keuze voor de Mini Canal ook esthetische redenen. Het Schoenenkwartier is onderdeel van een monumentaal pand, hierdoor was het belangrijk om in het bouwkundig ontwerp zo min mogelijk af te wijken van de originele staat. Dankzij de minimale inbouwhoogte van de Mini Canal was het mogelijk om deze in het museum in de vloer te bouwen. De vloerinbouwoplossing is onder andere langs de lange wand in de entreehal geplaatst. Hierbij zijn meerdere Mini Canals aan elkaar gekoppeld, waardoor er één systeem van een behoorlijke lengte is geplaatst. De convectoren zijn volledig uit het zicht waardoor het open karakter van het museum behouden blijft.

André: “Zelfs het binnenwerk van het toestel is nauwelijks te zien. Het enige wat nog opvalt is het rooster, hierin kunnen wij maatwerk bieden dankzij de ruime keuze uit verschillende houtafwerkingen en designstijlen. Bij het Schoenenkwartier is er gekozen voor een oprolbaar aluminium naturel vloerrooster, geheel in stijl bij de vloer en kozijnen. De Mini Canals zijn zo volledig in het nieuwe interieur geïntegreerd.”

Mini vrijstaand

Naast de Mini Canals zijn er ook drie vrijstaande Mini radiatoren in het Schoenenkwartier geplaatst op plaatsen waar een vloerinbouwoplossing niet mogelijk was. Deze vrijstaande radiatoren hebben een minimale hoogte waardoor het zicht ook niet belemmerd wordt. Net als de Mini Canal beschikt de Mini vrijstaand over de Low-H20 technologie met supergeleidende en een ultrasnelle warmtewisselaar voor lager energieverbruik en een maximale warmteafgifte. Hierdoor is een ruimte altijd snel op de juiste temperatuur en hoeft het Schoenenkwartier niet onnodig verwarmd te worden wanneer er geen bezoekers zijn.

Afbeeldingen

Meer Jaga Referenties

Wil je meer weten over onze producten of concepten?

Ons team staat je graag te woord en geeft je het juiste advies om jouw volgende stap naar een duurzamer (t)huis te maken. 


Bel 073 631 23 60

Bezoek onze contactpagina

Bezoek ons adviescentrum

Maak kennis met onze producten en ontdek samen met een van onze Climate Designers de mogelijkheden voor jouw (t)huis. 

Maak een afspraak