Warmtepomp? Combineer met een moderne LT-radiator!

Iedereen aan de warmtepomp? Vergeet dan vooral niet ook de verwarming aan te passen. Want dan behaal je pas echt duurzame resultaten!

Minister Hugo de Jonge wil het tempo waarop huizen verduurzamen flink verhogen. Huiseigenaren moeten daarom vanaf 2026 bij vervanging van hun cv-installatie een hybride warmtepomp laten installeren. Andere mogelijkheden zijn een volledig elektrische warmtepomp of aansluiting op een warmtenet.

Er is wat kritiek te horen op dit plan, maar wij vinden dat hybride warmtepompen een goede bijdrage leveren aan de oplossing van het klimaatprobleem, mits de hybride warmtepompen gecombineerd worden met een modern én ingeregeld afgiftesysteem. Want dan kunnen ze namelijk echt voor een forse reductie van de CO2-uitstoot zorgen.

Lagere aanschafkosten

Hybride warmtepompen kunnen in vrijwel alle grondgebonden woningen toegepast worden zonder ingrijpende bouwkundige aanpassingen. En de aanschaf- en installatiekosten van hybride warmtepompen zijn relatief laag in vergelijking met All-Electric oplossingen. Door de hoge gasprijzen op dit moment en de ISDE-subsidie is de installatie een stuk sneller terug te verdienen.

Uit meetgegevens blijkt echter dat bij veel woningen de hybride warmtepomp alleen, niet de gewenste besparing oplevert. Wanneer het verwarmingssysteem in de woning niet wordt aangepast, loop je als huiseigenaar bij de huidige gas- en elektriciteitsprijzen tot wel € 1000,- besparing per jaar mis. We moeten dus niet massaal warmtepompen gaan aanschaffen, terwijl we de bestaande radiatoren laten hangen.

Combineren is een must!

De sleutel tot succes ligt dus echt in de combinatie van een hybride warmtepomp mét een modern verwarmingssysteem, ook wel afgiftesysteem genoemd. Traditionele radiatoren zijn afgestemd op de watertemperatuur van de cv-ketel (60-80 graden), terwijl een warmtepomp werkt met water van zo’n 45 graden. Een moderne LT-radiator of LT-convector warmt op deze lagere watertemperatuur de ruimte efficiënter op, verdeelt de warme lucht gelijkmatig en is vele malen sneller dan de jaren 60-70 modellen die nu vaak in woningen geïnstalleerd zijn. Dus de combinatie van een modern afgiftesysteem én hybride warmtepomp resulteert in een optimaal werkend systeem en de beste resultaten voor mens en milieu.

Eenvoudige vervangers

Verwarmingssystemen die goed functioneren met een warmtepomp zijn lage temperatuur convectoren, radiatoren en vloerverwarming. Er zijn grote verschillen tussen deze verschillende systemen en de implementatie in bestaande woningen. Vloerverwarming is bijvoorbeeld lastiger te plaatsen. De huidige radiatoren kunnen eenvoudig vervangen worden door lage temperatuur convectoren en radiatoren omdat deze aan te sluiten zijn op het bestaande leidingsysteem. Het monteren van een hybride warmtepomp plus lage temperatuur convectoren of radiatoren is in een bestaande woning dus veel eenvoudiger en sneller dan vloerverwarming.

Direct besparen

Een ander voordeel van lage temperatuur radiatoren is dat deze direct leverbaar zijn en zo kun je dus direct flink gaan besparen op de gasrekening als je de radiatoren vervangt. Ook zonder de hybride warmtepomp. Want op deze warmtepompen zit momenteel een forse levertijd. Door de aanpassing in twee fasen te doen (eerst radiatoren en daarna de warmtepomp) ga je direct besparen en worden de kosten gespreid. Twee vliegen in één klap. Lage temperatuur convectoren en radiatoren hebben bovendien als voordeel dat de temperatuur sneller aangepast kan worden en per ruimte apart ingesteld kan worden. Wat bij vloerverwarming natuurlijk niet het geval is.

Ook koelen

Alle moderne afgiftesystemen hebben als extraatje dat ze in combinatie met een warmtepomp ook niet-condenserend kunnen koelen. Deze manier van koelen is veel gelijkmatiger en comfortabeler, maar is ook veel zuiniger dan een stand-alone airco. Met een hybride warmtepomp én LT-convectoren heb je dus direct een verwarmings- en koeloplossing in één.

Iedereen happy?!

Conclusie: vooral de combi van een hybride warmtepomp mét een moderne radiator zal stappen maken om de CO2-uitstoot te verminderen. En dankzij de hybride variant van de warmtepomp is het nu echt betaalbaar geworden. Als we de beloofde subsidie en de mogelijke financiering die de minister heeft aangegeven erbij optellen, kunnen wij niet anders zeggen dan dat we geloven in deze hybride oplossing. En de bijkomende besparing op de energierekening en het feit dat je ook kunt koelen met hetzelfde systeem? Dat is helemaal mooi meegenomen toch?!

Selectietools

Met de selectietool stel je op basis van de eigenschappen van de woning en kamers een offerte samen met de juiste Strada, Mini of Vertiga radiatoren. We sturen het advies incl. bestellijst per e-mail naar je toe.

LIEVER EEN AFSPRAAK MAKEN?
Ga naar contact