Isoleren en ventilatie bij renovatie

De overheid stimuleert de bouw van energieneutrale woningen én het energiezuiniger maken van bestaande woningen, het is van groot belang dat er óók aan ventilatie wordt gedacht.

De overheid stimuleert de bouw van energieneutrale woningen én het energiezuiniger maken van bestaande woningen. Isolatie is een eerste vereiste om energie te besparen. Daken, muren, vloeren worden voorzien van isolatie, ramen worden vervangen en kieren en naden worden gedicht. Hierdoor wordt het warmteverlies beperkt, maar is het van groot belang dat er aan ventilatie wordt gedacht.

Bouwbesluit

Een belangrijk onderdeel van de energietransitie is om het warmteverlies van gebouwen flink te beperken. Dit houdt in dat in ieder geval kieren en naden gedicht worden. In het bouwbesluit de NEN 8087:2001 is opgenomen dat kieren en naden (ondichtheden) in de gebouwschil worden gezien als luchtverversing, ofwel ventilatie.  Wanneer deze gedicht worden, dient er een andere ventilatieoplossing te worden voorzien om voldoende verse lucht binnen te laten komen. De ventilatiecapaciteit moet namelijk volgens het bouwbesluit ten minste gelijk blijven.

Natuurlijke ventilatie

Er zijn vier typen ventilatiesystemen. In veel bestaande woningen is er sprake van natuurlijke ventilatie. De aanvoer van verse lucht en afvoer van vervuilde lucht komt via ramen, roosters, naden en kieren. Veel woningen hebben daarbij sinds de jaren tachtig mechanische ventilatie. Bij mechanische ventilatie voert een continue draaiende ventilatiemotor vervuilde lucht af via luchtkanalen in de keuken, badkamer en het toilet. De verse lucht komt binnen via roosters en kieren.

Vraaggestuurde ventilatie

Om te voldoen aan de eisen van ventilatie en energiezuinigheid, wordt vaak gekozen voor vraaggestuurde ventilatie. Dit is de ideale oplossing voor een goede luchtkwaliteit tegen een laag energieverbruik (dus duurzamer). Door middel van sensoren kan het systeem de luchtkwaliteit meten en hierop automatisch de ventilatie aanpassen. Het voordeel is dat de ventilatie enkel aanslaat als dat nodig is, waardoor er geen energie verloren gaat.  

Jaga Strada met Oxygen 2 Render

Meest zuinige systeem

De Oxygen2 van Jaga is volgens TNO-onderzoek het meest zuinige vraaggestuurde ventilatiesysteem van Nederland. Het onderzoek geeft aan dat Oxygen2 het minste ventilatieverlies heeft en dit terwijl de luchtkwaliteit zeer goed blijft. CO2 en vocht worden goed afgevoerd. De resultaten geven aan dat centrale WTW zonder CO2-detectie minder zuinig presteert en dus meer CO2-uitstoot creëert dan het decentrale Oxygen2 systeem met vraagsturing.

Intelligente besturing

Door de intelligente besturing met ingebouwde CO2-sensor wordt er in elke ruimte, afzonderlijk van elkaar, perfect geventileerd. De kant-en-klare ventilatie-unit kan los geplaatst worden, maar ook optioneel ingebouwd worden in een Low-H2O radiator van Jaga.

Vragen over ventilatie? Neem contact op, we helpen je graag verder! Bel 073 631 23 60 of mail naar info@jaga.nl

LIEVER EEN AFSPRAAK MAKEN?
Ga naar contact