Een neo-futuristische wolkenkrabber midden in Vancouver, Canada; de bijzondere toren Vancouver House is in 2015 bekroond met de Future Project of the Year award. De wolkenkrabber omvat 375 woningen, 106 huurwoningen, winkels, werk- en ontspanningsruimten. Om alle 49 verdiepingen optimaal te kunnen verwarmen én koelen werd Jaga ingeschakeld. Mechinical engineer Cyrus Kangarloo bij Jaga in Canada en electromechanical engineer Raf Moors van Jaga België vertellen wat dit Canadese project zo bijzonder maakte.
ARTISTIEK ARCHITECTONISCH MEESTERWERK
Cyrus werkt al tien jaar bij Jaga Canada. “Westbank is één van de belangrijkste projectontwikkelaars in Noord-Amerika en is gevestigd in Vancouver. Dit project is een jaar geleden opgeleverd en wordt gezien als hét masterpiece van Westbank. De vorm van het gebouw is magisch, van een driehoek op de grond tot een vierkant bovenin. Het is één van de hoogste gebouwen van Vancouver.” vertelt Cyrus.
ENORME UITDAGING
Al in 2011 werd Jaga benaderd door Westbank. Cyrus: “We hebben een goede relatie met de mechanical engineers die het werktuigbouwkundig systeem ontwierpen; Integral Group. Ze stonden voor een enorme uitdaging. De afstand tussen de plafonds was minimaal en er was amper ruimte voor leidingwerk of fancoil units. Ze hadden moeite om een goede klimaatoplossing te vinden die in de vloer of het plafond paste en tegelijkertijd voldeed aan de eisen voor het koelen en verwarmen van het gebouw. Wij hadden hier uiteindelijk wél een oplossing voor.”
We hebben 9 prototypes ontwikkeld om tot het juiste product te komen.
- Cyrus Kangarloo Engineer Jaga Canada
AANGEPASTE CLIMA CANAL
Cyrus: “Vaak wordt er in dit soort projecten gekozen voor onze vloerinbouwoplossing Clima Canal. Bij dit project was het niet mogelijk om deze in de vloer te plaatsen, vanwege de vele bochten in de gedraaide toren. Samen met Raf en de andere medewerkers uit de fabriek hebben we nagedacht over een nieuw product.” Raf werkt sinds 2006 bij Jaga in België en focust zich op de productieprocessen. Raf: “We hebben negen prototypes ontwikkeld met verschillende ideeën. Uiteindelijk kozen ze voor onze eerste variant. De Clima Canal werd op de vloer voor de raampartijen geplaatst. Om de condens op te vangen, werd het toestel op pootjes gezet, waardoor er genoeg ruimte onder de warmtewisselaars ontstond. Dankzij de mooie witte omkasting creëerden we een soort lage vensterbanken.”
BETROKKEN BIJ HET PROCES
Jaga was nauw betrokken bij het gehele proces. Cyrus: “We hebben ruim zes jaar aan dit project gewerkt. We hebben veel vergaderingen gehad met alle betrokken partijen, zoals de aannemer en de engineers. Ook Raf is vier keer naar Vancouver gekomen.” Raf reageert: “Zelfs met het architectenbureau BIG uit Kopenhagen en DIALOG hebben we om tafel gezeten en meegekeken naar het design en ontwerp. Een belangrijk aspect waarom Jaga is gekozen is onze flexibiliteit. We hebben ons aangepast en geluisterd naar de vraag. Er is een nieuw product ontwikkeld wat een oplossing bood voor alle uitdagingen die er waren. Het product is eenvoudig te installeren én gemakkelijk voor de gebruiker.”
LEED PLATINA CERTIFICATIE
Duurzaamheid speelde een grote rol bij het ontwerp en de bouw van Vancouver House. Bij zowel de plannen als de uitvoering werd rekening gehouden met de eisen van het LEED Platina Certificaat. LEED staat voor Leadership in Energy and Environmental Design. Het is een certificatiesysteem waarmee de duurzaamheidsprestaties van gebouwen bepaald wordt. Er zijn bij de bouw zoveel mogelijk duurzame en recyclebare materialen gebruikt. Ook werd het afval beperkt. Cyrus: “De nieuwe Clima Canals hebben een positief effect op de duurzaamheidsprestaties. Ze verwarmen het gebouw op lage watertemperaturen in combinatie met een warmtepomp. Er is geen gasboiler nodig. Het systeem genereert genoeg warmte om het gehele gebouw in de koude winters te verwarmen en koelt het gebouw in de zomer. En bovendien zijn de materialen recyclebaar en duurzaam.”
TYPISCH CANADEES
Bij internationale projecten is het noodzakelijk om te kijken naar de gebruiken, gewoonten en regels van het land zelf. Cyrus: “We hebben alles zo Noord-Amerikaans mogelijk gemaakt. Zo zijn al onze tekeningen omgezet naar de zogeheten Imperial eenheden. We moesten de Canadese installatiemethodes begrijpen, zodat de installateurs het Europese product makkelijk kunnen installeren. Alles moest naadloos werken en verliep ook soepel.”
Zonder goed teamwork zouden wij dit soort projecten niet kunnen volbrengen.
- Cyrus Kangarloo Engineer
GOED TEAMWORK
Cyrus: “Zonder goed teamwork zouden wij dit soort projecten niet kunnen volbrengen. Ik zit hier ter plekke in Vancouver en tegelijkertijd hebben we een kort lijntje lopen met de fabriek in België, door het contact met Raf. Normaal kost dit veel meer tijd en is dit moeilijker te realiseren. De manier waarop we dit project gedaan hebben met deze omvang, dat is super gaaf!” Raf voegt toe: “Bijzonder aan Jaga is dat we voor elk project een passende oplossing kunnen leveren. Door de kennis met elkaar te delen kom je met samen verder.”